Vergeturi [ce sunt și care sunt metodele de tratament]

Vergeturi [ce sunt și care sunt metodele de tratament]

Vergeturile se numără printre cele mai nedorite afecțiuni ale pielii. Aceste cicatrici tegumentare pot apărea la orice vârstă, iar cauzele sunt multiple. În special se manifestă la pacientele însărcinate, dar și bărbații sau copiii se pot confrunta la un moment dat cu vergeturi.

 

Cuprins

 

 1. Ce sunt vergeturile

 2. De ce apar vergeturile - cauze

 3. Vergeturi în sarcină

 4. Vergeturile la copii

 5. Vergeturile la bărbați

 6. Zonele în care pot apărea vergeturile

 7. Tipuri de vergeturi

  1. Vergeturi roșii

  2. Vergeturi albe

 8. Semne și simptome vergeturi

 9. Tratament pentru vergeturi

  1. Tratament chirurgical

  2. Tratament cu laser

  3. Microdermabraziune

  4. Tratamente naturiste

  5. Suplimente naturale

 10. Cum pot fi prevenite vergeturile

 11. De ce apar vergeturile la adolescenți?

 12. Care este diferența dintre vergeturi și celulită

Ce sunt vergeturile

 

Vergeturile sunt cicatrici tegumentare care pot apărea la nivelul pielii. Concret, stratul din mijloc al pielii (dermul) se întinde excesiv, ceea ce cauzează distrugerea fibrelor de colagen, iar din acest motiv apar vergeturile. Vergeturile au forma unor dungi sau a unui șir de dungi, fiind poziționate în paralel pe suprafața pielii. 

Culoarea și textura pot fi diferite, de la nuanțe de roz pal, la gri deschis sau violaceu. În orice caz, aceste cicatrici nu pun viața pacientului în pericol, dezavantajul major fiind aspectul inestetic al pielii.

Zonele cele mai afectate de vergeturi sunt abdomenul, sânii, șoldurile, fesele și coapsele. Cicatricile pot apărea, de asemenea, și pe brațe, umeri sau trunchi.

 

De ce apar vergeturile - cauze

 

Vergeturile sunt determinate de ruperea fibrelor de colagen de la nivelul pielii, determinând modificări sub forma unor linii cutanate care au culoarea roșie, fiind însoțite de prurit și senzație de arsură. Alte cauze ar mai fi nivelul ridicat de hormoni din organism, dar și cel de colagen.

Printre cele mai frecvente situații în care apar vergeturile se numără sarcina (în cazul femeilor). Desigur, cicatricile tegumentare se pot manifesta la fel de bine și în cazul bărbaților sau al copiilor.

 

Vergeturi în sarcină

 

Vergeturile apar adesea în timpul sarcinii, majoritatea femeilor confruntându-se cu această problemă, în special în ultimul trimestru. Principala cauză este legată de mărirea continuă a abdomenului pe măsură ce fătul se dezvoltă, iar pielea devine din ce în ce mai elastică. 

Totodată, o altă cauză a apariției vergeturilor în sarcină este legată de nivelul crescut de hormoni, ceea ce duce la slăbirea fibrelor de la nivelul pielii. 

Vergeturile pot apărea și pe alte părți ale corpului, cum ar fi sânii sau fesele, iar în anumite situații dispar după ce pacienta a născut, unul dintre motive fiind scăderea în greutate care poate determina dispariția vergeturilor.

 

 

Vergeturile la copii

 

Vergeturile la copii se manifestă atunci când aceștia se află în perioada pubertății, când cresc în înălțime sau acumulează rapid kilograme. În timp, însă, cicatricile tegumentare vor dispărea pe măsură ce se dezvoltă copiii.

 

Vergeturile la bărbați

 

Vergeturile în cazul bărbaților apar din cauza creșterii masei musculare. Persoanele care practică culturism sau bodybuilding pot avea vergeturi deoarece grăsimea din corp s-a redus considerabil.De asemenea, există situații în care vergeturile pot apărea dacă persoana respectivă a acumulat kilograme în plus într-un timp relativ scurt.

 

Zonele în care pot apărea vergeturile

 

Vergeturile pot apărea pe mai multe părți ale corpului:

 • Vergeturi pe sâni;
 • Vergeturi pe abdomen;
 • Vergeturi pe șolduri;
 • Vergeturi pe fese;
 • Vergeturi pe spate;
 • Vergeturi pe spate;
 • Vergeturi pe burtă;
 • Vergeturi pe picioare.

 

Tipuri de vergeturi

 

Vergeturile pot fi clasificate după cauză și aspect. În funcție de aspect sunt de culoare albă și roșie, iar în funcție de cauză se clasifică astfel:

– Vergeturi care apar la pubertate (în cazul copiilor);

– Vergeturi de culoare gri închis (în cazul pacienților cu ten închis);

– Vergeturi în timpul sarcinii (apar pe abdomen, de regulă);

– Vergeturi de culoare albastru închis (apar la persoanele cu ten închis);

– Vergeturi la pacienții care suferă de sindromul Cushing (cauza este tratamentul pe bază de corticosteroizi în urma unor intervenții chirurgicale).

 

Vergeturi roșii

 

Vergeturile roșii sunt leziuni ale pielii care apar în faza acută a întinderii pielii, cauzând în timp mâncărimi. Cicatricile tegumentare apar în special în timpul sarcinii, când abdomenul se mărește pe măsură ce fătul se dezvoltă.

Alte cauze ale vergeturilor roșii:

– Hipertrofia musculară (creșterea bruscă a musculaturii – apare în special la bărbați);

– Operație de mărire a sânilor;

– Creștere în greutate;

– Endocrinopatii;

– Utilizarea corticosteroizilor topici;

– Creșterea rapidă în înălțime în timpul pubertății.

 

Vergeturi albe

 

Vergeturile albe se definesc ca leziuni ale pielii care apar în faza cronică, aflându-se în corp de o perioadă mai lungă de timp. Concret, culoarea roșie a vergeturilor, netratată la timp, va ajunge alb-sidefat și va fi mai greu de tratat.

Cauzele apariției vergeturilor albe sunt asemănătoare cu cele roșii: hipertrofia musculară, operație de mărire a sânilor, creștere în greutate sau creștere rapidă în înălțime în timpul pubertății.

 

Semne și simptome vergeturi

 

Vergeturile au un aspect diferit și pot varia în funcție de cauza apariției lor. În faza incipientă, pielea devine mai subțire și are o ușoară nuanță de roz. În funcție de organismul fiecărui pacient pot apărea mâncărimi sau chiar iritații.

La început, vergeturile au forma unor dungi care sunt asemănătoare cu ridurile care apar pe față. Culoarea poate fi în funcție de tonul pielii: roșu, roz, violet sau maro închis. Odată cu trecerea timpului, aceste cicatrici tegumentare pot să își schimbe culoarea către un alb-sidefat sau gri.


Tratament pentru vergeturi

 

În anumite cazuri nu este nevoie de tratament pentru vergeturi, întrucât acestea se vindecă de la sine. Totuși, există câteva metode pentru ca zona afectată să capete un aspect mai plăcut.

 

Tratament chirurgical

 

Vergeturile pot fi eliminate complet în urma unui tratament chirurgical, în special în cazul în care se află un exces de piele în zona unde s-au dezvoltat. Totuși, o asemenea intervenție este una costisitoare și reprezintă doar o soluție extremă în ceea ce privește tratamentul antivergeturi.

 

Tratament cu laser

 

Printre cele mai utilizate soluții pentru vergeturi este tratamentul cu laser, însă care poate fi realizat doar la recomandarea medicului. Cu ajutorul laserului crește nivelul de colagen din piele, iar aspectul vergeturilor se va îmbunătăți după aproximativ 15-20 de ședințe.

 

Microdermabraziune

 

Microdermabraziunea este o altă metodă de a scăpa de vergeturi și presupune utilizarea unui dispozitiv care elimină cristale de dimensiuni mici pe piele, având un efect de exfoliere. Aceste cristale au rolul de a elimina un strat de piele pentru a favoriza dezvoltarea unuia nou.

 

Tratamente naturiste

 

Alte remedii pentru vergeturi sunt tratamentele naturiste, însă efectele lor sunt limitate. De asemenea, se recomandă un sfat din partea medicului dermatolog pentru a aplica următoarele produse pe piele:

– Ulei de cocos;

– Ulei de migdale;

– Ulei de măsline;

– Aloe vera;

– Ulei de argan;

– Ulei de măceșe;

– Ulei de migdale.

 

Suplimente naturale

 

Alte soluții pentru vergeturi sunt suplimentele naturale, însă și ele trebuie consumate după o discuție în prealabil cu medicul dermatolog. În general se folosesc suplimente pe bază de vitamina A, vitamina C, vitamina E sau zinc. Rolurile sunt de a menține elasticitatea pielii, de a vindeca țesutul cicatricial și de a spori conținutul de colagen.

 

Cum pot fi prevenite vergeturile

 

Vergeturile pot fi prevenite dacă pacientul va menține o greutate optimă, un stil de viață sănătos bazat pe multe exerciții fizice și alimentație echilibrată. În plus, trebuie evitate dietele extreme. De asemenea, persoanele însărcinate pot utiliza loțiuni pentru hidratare, întrucât se va menține elasticitatea pielii.

Surse: webmd.com, mayoclinic.org, nhs.co.uk, healthclinic.c

 

De ce apar vergeturile la adolescenți?

 

Vergeturile apar la adolescenți deoarece se află la pubertate, ceea ce determină creșterea bruscă în înălțime sau în greutate.

 

Care este diferența dintre vergeturi și celulită?

 

Diferența dintre vergeturi și celulită constă în aspect și procesul de vindecare. Celulita se aseamănă cu aspectul unei coji de portocală și se poate vindeca mai ușor spre deosebire de vergeturi.

Articole similare

Ghidul serviciilor de dermatologie oferite de Anisia Clinic Ploiești

Ghidul serviciilor de dermatologie oferite de Anisia Clinic Ploiești

Dacă sunteți în căutarea unei îngrijiri dermatologice de excepție sau doriți să explorați opțiunile de tratamente estetice, Anisia Clinic este pregătită să vă întâmpine cu profesionalism și compasiune.

Remodelarea corporală în Ploiești - Conturarea siluetei în Ploiești

Remodelarea corporală în Ploiești - Conturarea siluetei în Ploiești

Nu lăsați ca dorința unei siluete remodelate să rămână neîmplinită. Vizitați Anisia Clinic și permiteți-ne să vă ghidăm pe drumul transformării personale.

Inovație în tratamentele faciale

Inovație în tratamentele faciale

Vă invităm să descoperiți de ce Anisia Clinic este destinația supremă pentru tratamentele faciale în Ploiești.

Înfruntă Petele Pigmentare cu Cele Mai Bune Tratamente Disponibile la Ploiești

Înfruntă Petele Pigmentare cu Cele Mai Bune Tratamente Disponibile la Ploiești

În căutarea soluțiilor eficiente și sigure, Anisia Clinic din Ploiești oferă tratamente de top pentru leziuni pigmentare, ajutând pacienții să-și recâștige încrederea în frumusețea naturală a pielii lor.

Descoperă Secretul Frumuseții cu Terapia Vampir

Descoperă Secretul Frumuseții cu Terapia Vampir

Descoperă Secretul Frumuseții cu Terapia Vampir la Clinica din Ploiești, Anisia Clinic.

Secretele Pielii Radiante la Clinica Dermatologie Ploiești

Secretele Pielii Radiante la Clinica Dermatologie Ploiești

La Anisia Clinic, pielea ta primește atenția și îngrijirea pe care o merită. Cu o abordare personalizată, tratamente inovatoare și o echipă de experți în frumusețe și sănătatea pielii, vei descoperi secretul unei pielii sănătoase, strălucitoare și pline de încredere.

UN ADEVĂRAT SANCTUAR PENTRU REGĂSIREA SĂNĂTĂȚII ȘI A FRUMUSEȚII

UN ADEVĂRAT SANCTUAR PENTRU REGĂSIREA SĂNĂTĂȚII ȘI A FRUMUSEȚII

E mai mult decât cunoscută regula de aur pentru orice om de afaceri – indiferent cine este acela şi indiferent care este domeniul în care visează să aibă succes – care e de fapt mai mult decât un îndemn: „Pune-te în locul clientului!”.

Drenaj Limfatic la Ploiești

Drenaj Limfatic la Ploiești

Înainte de primul dumneavoastră tratament de drenaj limfatic la Ploiești, aflați ce trebuie să știți despre beneficii, indicații și contraindicații. Alegeți Anisia Clinic pentru un tratament profesionist!

Epilare Inghinală în Ploiești

Epilare Inghinală în Ploiești

Alege Anisia Clinic pentru epilare inghinală în Ploiești. Oferim tehnologie de ultimă generație, personal calificat și rezultate durabile. Află mai multe!

Ce Sunt Telangiectaziile și Cum le Putem Trata Eficace la Anisia Clinic

Ce Sunt Telangiectaziile și Cum le Putem Trata Eficace la Anisia Clinic

Descoperă ce sunt telangiectaziile și cum le tratăm eficace la Anisia Clinic. Oferim metode moderne pentru a rezolva problemele vasculare. Află mai multe acum!