Vergeturile se numara printre cele mai nedorite afectiuni ale pielii. Aceste cicatrici tegumentare pot aparea la orice vârsta, iar cauzele sunt multiple. În special se manifesta la pacientele însarcinate, dar si barbatii sau copiii se pot confrunta la un moment dat cu vergeturi.
Cuprins
-
Ce sunt vergeturile
-
De ce apar vergeturile - cauze
-
Vergeturi în sarcina
-
Vergeturile la copii
-
Vergeturile la barbati
-
Zonele în care pot aparea vergeturile
-
Tipuri de vergeturi
-
Vergeturi rosii
-
Vergeturi albe
-
Semne si simptome vergeturi
-
Tratament pentru vergeturi
-
Tratament chirurgical
-
Tratament cu laser
-
Microdermabraziune
-
Tratamente naturiste
-
Suplimente naturale
-
Cum pot fi prevenite vergeturile
-
De ce apar vergeturile la adolescenti?
-
Care este diferenta dintre vergeturi si celulita
Ce sunt vergeturile
Vergeturile sunt cicatrici tegumentare care pot aparea la nivelul pielii. Concret, stratul din mijloc al pielii (dermul) se întinde excesiv, ceea ce cauzeaza distrugerea fibrelor de colagen, iar din acest motiv apar vergeturile. Vergeturile au forma unor dungi sau a unui sir de dungi, fiind pozitionate în paralel pe suprafata pielii.
Culoarea si textura pot fi diferite, de la nuante de roz pal, la gri deschis sau violaceu. În orice caz, aceste cicatrici nu pun viata pacientului în pericol, dezavantajul major fiind aspectul inestetic al pielii.
Zonele cele mai afectate de vergeturi sunt abdomenul, sânii, soldurile, fesele si coapsele. Cicatricile pot aparea, de asemenea, si pe brate, umeri sau trunchi.
De ce apar vergeturile - cauze
Vergeturile sunt determinate de ruperea fibrelor de colagen de la nivelul pielii, determinând modificari sub forma unor linii cutanate care au culoarea rosie, fiind însotite de prurit si senzatie de arsura. Alte cauze ar mai fi nivelul ridicat de hormoni din organism, dar si cel de colagen.
Printre cele mai frecvente situatii în care apar vergeturile se numara sarcina (în cazul femeilor). Desigur, cicatricile tegumentare se pot manifesta la fel de bine si în cazul barbatilor sau al copiilor.
Vergeturi în sarcina
Vergeturile apar adesea în timpul sarcinii, majoritatea femeilor confruntându-se cu aceasta problema, în special în ultimul trimestru. Principala cauza este legata de marirea continua a abdomenului pe masura ce fatul se dezvolta, iar pielea devine din ce în ce mai elastica.
Totodata, o alta cauza a aparitiei vergeturilor în sarcina este legata de nivelul crescut de hormoni, ceea ce duce la slabirea fibrelor de la nivelul pielii.
Vergeturile pot aparea si pe alte parti ale corpului, cum ar fi sânii sau fesele, iar în anumite situatii dispar dupa ce pacienta a nascut, unul dintre motive fiind scaderea în greutate care poate determina disparitia vergeturilor.

Vergeturile la copii
Vergeturile la copii se manifesta atunci când acestia se afla în perioada pubertatii, când cresc în înaltime sau acumuleaza rapid kilograme. În timp, însa, cicatricile tegumentare vor disparea pe masura ce se dezvolta copiii.
Vergeturile la barbati
Vergeturile în cazul barbatilor apar din cauza cresterii masei musculare. Persoanele care practica culturism sau bodybuilding pot avea vergeturi deoarece grasimea din corp s-a redus considerabil.De asemenea, exista situatii în care vergeturile pot aparea daca persoana respectiva a acumulat kilograme în plus într-un timp relativ scurt.
Zonele în care pot aparea vergeturile
Vergeturile pot aparea pe mai multe parti ale corpului:
- Vergeturi pe sâni;
- Vergeturi pe abdomen;
- Vergeturi pe solduri;
- Vergeturi pe fese;
- Vergeturi pe spate;
- Vergeturi pe spate;
- Vergeturi pe burta;
- Vergeturi pe picioare.
Tipuri de vergeturi
Vergeturile pot fi clasificate dupa cauza si aspect. În functie de aspect sunt de culoare alba si rosie, iar în functie de cauza se clasifica astfel:
– Vergeturi care apar la pubertate (în cazul copiilor);
– Vergeturi de culoare gri închis (în cazul pacientilor cu ten închis);
– Vergeturi în timpul sarcinii (apar pe abdomen, de regula);
– Vergeturi de culoare albastru închis (apar la persoanele cu ten închis);
– Vergeturi la pacientii care sufera de sindromul Cushing (cauza este tratamentul pe baza de corticosteroizi în urma unor interventii chirurgicale).
Vergeturi rosii
Vergeturile rosii sunt leziuni ale pielii care apar în faza acuta a întinderii pielii, cauzând în timp mâncarimi. Cicatricile tegumentare apar în special în timpul sarcinii, când abdomenul se mareste pe masura ce fatul se dezvolta.
Alte cauze ale vergeturilor rosii:
– Hipertrofia musculara (cresterea brusca a musculaturii – apare în special la barbati);
– Operatie de marire a sânilor;
– Crestere în greutate;
– Endocrinopatii;
– Utilizarea corticosteroizilor topici;
– Cresterea rapida în înaltime în timpul pubertatii.
Vergeturi albe
Vergeturile albe se definesc ca leziuni ale pielii care apar în faza cronica, aflându-se în corp de o perioada mai lunga de timp. Concret, culoarea rosie a vergeturilor, netratata la timp, va ajunge alb-sidefat si va fi mai greu de tratat.
Cauzele aparitiei vergeturilor albe sunt asemanatoare cu cele rosii: hipertrofia musculara, operatie de marire a sânilor, crestere în greutate sau crestere rapida în înaltime în timpul pubertatii.
Semne si simptome vergeturi
Vergeturile au un aspect diferit si pot varia în functie de cauza aparitiei lor. În faza incipienta, pielea devine mai subtire si are o usoara nuanta de roz. În functie de organismul fiecarui pacient pot aparea mâncarimi sau chiar iritatii.
La început, vergeturile au forma unor dungi care sunt asemanatoare cu ridurile care apar pe fata. Culoarea poate fi în functie de tonul pielii: rosu, roz, violet sau maro închis. Odata cu trecerea timpului, aceste cicatrici tegumentare pot sa îsi schimbe culoarea catre un alb-sidefat sau gri.
Tratament pentru vergeturi
În anumite cazuri nu este nevoie de tratament pentru vergeturi, întrucât acestea se vindeca de la sine. Totusi, exista câteva metode pentru ca zona afectata sa capete un aspect mai placut.
Tratament chirurgical
Vergeturile pot fi eliminate complet în urma unui tratament chirurgical, în special în cazul în care se afla un exces de piele în zona unde s-au dezvoltat. Totusi, o asemenea interventie este una costisitoare si reprezinta doar o solutie extrema în ceea ce priveste tratamentul antivergeturi.
Tratament cu laser
Printre cele mai utilizate solutii pentru vergeturi este tratamentul cu laser, însa care poate fi realizat doar la recomandarea medicului. Cu ajutorul laserului creste nivelul de colagen din piele, iar aspectul vergeturilor se va îmbunatati dupa aproximativ 15-20 de sedinte.
Microdermabraziune
Microdermabraziunea este o alta metoda de a scapa de vergeturi si presupune utilizarea unui dispozitiv care elimina cristale de dimensiuni mici pe piele, având un efect de exfoliere. Aceste cristale au rolul de a elimina un strat de piele pentru a favoriza dezvoltarea unuia nou.
Tratamente naturiste
Alte remedii pentru vergeturi sunt tratamentele naturiste, însa efectele lor sunt limitate. De asemenea, se recomanda un sfat din partea medicului dermatolog pentru a aplica urmatoarele produse pe piele:
– Ulei de cocos;
– Ulei de migdale;
– Ulei de masline;
– Aloe vera;
– Ulei de argan;
– Ulei de macese;
– Ulei de migdale.
Suplimente naturale
Alte solutii pentru vergeturi sunt suplimentele naturale, însa si ele trebuie consumate dupa o discutie în prealabil cu medicul dermatolog. În general se folosesc suplimente pe baza de vitamina A, vitamina C, vitamina E sau zinc. Rolurile sunt de a mentine elasticitatea pielii, de a vindeca tesutul cicatricial si de a spori continutul de colagen.
Cum pot fi prevenite vergeturile
Vergeturile pot fi prevenite daca pacientul va mentine o greutate optima, un stil de viata sanatos bazat pe multe exercitii fizice si alimentatie echilibrata. În plus, trebuie evitate dietele extreme. De asemenea, persoanele însarcinate pot utiliza lotiuni pentru hidratare, întrucât se va mentine elasticitatea pielii.
Surse: webmd.com, mayoclinic.org, nhs.co.uk, healthclinic.c
De ce apar vergeturile la adolescenti?
Vergeturile apar la adolescenti deoarece se afla la pubertate, ceea ce determina cresterea brusca în înaltime sau în greutate.
Care este diferenta dintre vergeturi si celulita?
Diferenta dintre vergeturi si celulita consta în aspect si procesul de vindecare. Celulita se aseamana cu aspectul unei coji de portocala si se poate vindeca mai usor spre deosebire de vergeturi.