Ce este onicomicoza si cum se poate trata?

Ce este onicomicoza si cum se poate trata?

Onicomicoza este o infectie de natura fungica ce afecteaza unghiile. Aceasta problema de sanatate este cauzata de dermatofiti, ciuperci si mucegai, microorganisme ce se inmultesc in medii calduroase si umede, cum ar fi vestiarele salilor de sport sau spa-uri, bazine de inot si piscine. De aceea, sportivii sunt mai predispusi la aceasa afectiune dermatologica, insa si persoanele care viziteaza saloane de manichiura, centre spa sau piscine si nu le sunt asigurate conditii de maxima igiena (instrumentar sterilizat, papuci de unica folosinta, prosoape curate, etc).
Unghiile afectate de onicomicoza se ingalbenesc si se ingroasa, iar pielea din jurul lor se inroseste si se inflameaza. Daca nu este tratata corespunzator, onicomicoza poate cauza pierderea totala a unghiei afectate.

Care sunt simptomele onicomicozei?

  • suprafata ingrosata
  • aspect casant
  • fragilitate
  • deformare
  • lipsa de stralucire si culoare inchisa, cauzata de infectie

Cum se trateaza onicomicoza?

  • Tratamentul medicamentos se realizeaza cu antimicotice (itraconazol), pe o durata de pana la 12 luni, deoarece corespunde cu perioada de innoire completa a lamei unghiale. Trebuie subliniat faptul ca tratamentul medicamentos cu antimicotice poate avea reactii adverse, mai ales asupra ficatului, poate chiar determina o afectare hepatica severa! Reactiile adverse cel mai frecvent raportate sunt cele de origine gastro-intestinala: dispepsie, greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree si constipatie. Aria de reactii adverse este mai larga: cefalee, cresteri reversibile ale enzimelor hepatice, hepatita, tulburari menstruale, vertij si reactii alergice (prurit, eruptie cutanata, urticarie si angioedem), neuropatie periferica, sindrom Stevens-Johnson, alopecie, hipokaliemie, insuficienta cardiaca congestiva si edem pulmonar
  • Tratamentul local consta in aplicarea unor unguenti ce contin antimicotice direct pe lama unghiala, insa eficienta tratamentului este redusa intrucat acesti unguenti nu pot patrunde prin lama unghiala
  • Tratamentul chirurgical consta in smulgerea chirurgicala a unghiei sub anestezie locala si ulterior se va administra un tratament antimicotic pe o durata mai redusa, ,,rezervorul” de fungi fiind deja inlaturat
  • Terapia laser se mentine drept o solutie eficienta si rapida de tratare a ciupercii piciorului, de aceea este recomandata tuturor pacientilor care intampina aceasta problema. In clinica Anisia, onicomicoza este eficient tratata si eradicata cu ajutorul laserului Nd:YAG, de pe platforma laser Gentle Max Pro. Studiile de specialitate atesta eficacitatea terapiei cu laser Nd:YAG si lipsa recidivei dupa incheierea protocolului recomandat. Deoarece sansa de reaparitie a infectiei ramane ridicata dupa tratamentele topice, chiar si cu medicamente mai noi, decizia de a trata onicomicoza cu laserul devine cea mai buna.

Articole similare

Drenaj Limfatic la Ploiești

Drenaj Limfatic la Ploiești

Înainte de primul dumneavoastră tratament de drenaj limfatic la Ploiești, aflați ce trebuie să știți despre beneficii, indicații și contraindicații. Alegeți Anisia Clinic pentru un tratament profesionist!

Epilare Inghinală în Ploiești

Epilare Inghinală în Ploiești

Alege Anisia Clinic pentru epilare inghinală în Ploiești. Oferim tehnologie de ultimă generație, personal calificat și rezultate durabile. Află mai multe!

Ce Sunt Telangiectaziile și Cum le Putem Trata Eficace la Anisia Clinic

Ce Sunt Telangiectaziile și Cum le Putem Trata Eficace la Anisia Clinic

Descoperă ce sunt telangiectaziile și cum le tratăm eficace la Anisia Clinic. Oferim metode moderne pentru a rezolva problemele vasculare. Află mai multe acum!