Sistemul limfatic face parte din sistemul circulator si îndeplineste doua roluri esentiale în organism: contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si transporta limfa (lichid) din tesuturi în sânge. Astfel, drenajul limfatic este un masaj medical recomandat atunci când pacientul a acumulat lichid în exces în organism, dar si pentru a asigura o circulatie sanguina adecvata.
Ce este Drenajul Limfatic
Drenajul Limfatic este un tip de masaj medical specializat pe tratarea sistemului limfatic, parte a sistemului imunitar. Scopul drenajului este de a asigura o circulatie sanguina adecvata, dar si un echilibru al fluidelor corporale si al functiilor imunitare.
Sistemul limfatic contine vase si ganglioni cu limfa, un amestec de proteine, apa si elemente ale sistemului imunitar. Dispersati în întregul corp, ganglionii limfatici filtreaza toate aceste reziduuri. Cei mai mari ganglioni se afla în zona gâtului, în zona inghinala si la subrat. Astfel, ganglionii se asigura ca limfa ajunge înapoi în venele care transporta sângele spre inima.
În general, acest tip de masaj limfatic este utilizat de pacientii care au limfedem si când un brat sau picior este umflat. Umflarea este cauzata de lichidul limfatic care s-a acumulat în tesuturile moi, din cauza unor tulburari genetice, leziuni, infectii, tratament împotriva cancerului sau a unei interventii chirurgicale. Printre simptomele limfedemului se numara durere, decolorarea pielii, umflarea tesuturilor, slabiciune sau îngrosarea pielii.
Beneficiile masajului limfatic
Masajul limfatic ajuta la eliminarea toxinelor din corp, dar efectele sale pozitive sunt multiple:
- În urma masajului limfatic organismul beneficiaza de o regenerare fiindca limfa circula corespunzator. De asemenea, reziduurile care se afla în spatiile interstitiale sunt eliminate mai rapid, iar sistemul imunitar face fata mai bine în lupta cu bacteriile sau virusurile;
- Relaxeaza muschii datorita tehnicilor de masaj aplicate exclusiv pe o zona;
- Elimina retentia de apa acumulata în organism si reduce aspectul de picioare umflate;
- Stimuleaza circulatia sanguina când presiunea este aplicata la nivelul venelor periferice, iar pielea se tonifica;
- Are rolul de a reduce celulita, fiind si o modalitate numai buna de remodelare corporala deoarece pielea îsi mentine elasticitatea si aspectul placut. Cele mai utilizate metode de remodelare corporala la Anisia Skin & Laser Clinic sunt lipoliza cu laser, lipoliza prin injectie si criolipoliza.
- Reduce inflamatia generata de efort, de un accident sau de o interventie chirurgicala. Drenajul ajuta la eliminarea mai rapida a excesului de lichide, ceea ce duce la ameliorarea inflamatiei tesuturilor.
Cum se efectueaza drenajul limfatic
Tratarea sistemului limfatic prin efectuarea masajului medical se realizeaza prin doua proceduri: drenaj limfatic manual si drenaj limfatic mecanic.
Drenajul limfatic manual
Drenajul limfatic manual presupune o serie de manevre realizate în zona cailor limfatice, dar si unde este localizat edemul limfatic. Rolul lor este de a stimula motricitatea intrinseca a vaselor limfatice. În plus, ajuta la blocarea lichidului format din cauza edemului. Tehnicile de drenaj respecta sensul de circulatie a limfei, dinspre zonele periferice catre cele apropiate de inima.
Drenajul manual se încheie dupa aproximativ 45-60 de minute, intervalul fiind diferit în functie de nevoile pacientului.
Drenajul limfatic manual nu se poate realiza în cazul în care pacientul se confrunta cu:
- Infectii acute bacteriene în regiunile edematoase;
- Infectii acute virale;
- Tromboza acuta, profunda sau superficiala;
- Insuficienta cardiaca;
- Alergii cutanate acute care au o intensitate crescuta.
Drenajul limfatic mecanic
Drenajul limfatic mecanic, numit si presoterapie, este realizat de un sistem special de compresie utilizând forta hemodinamica si de presiune secventiala asupra lantului ganglionar, ceea ce faciliteaza circulatia sanguina si elimina lichidul în exces din organism.
În cadrul acestei tehnici sunt folosite camere de presiune individuale care actioneaza direct asupra tesuturilor si zonelor în care a fost retinuta apa.
Drenajul limfatic mecanic ajuta la eliminarea celulitei, reducerea elasticitatii si fermitatii pielii, detoxifierea organismului si întarirea sistemului imunitar.
Cine poate beneficia de drenajul limfatic
Drenajul limfatic este recomandat pacientilor care au acumulat lichid în exces în organism, cauzat de:
- Tratamente împotriva cancerului care implica îndepartarea ganglionilor limfatici;
- Filarioza (reprezinta infestarea ganglionilor limfatici de catre un parazit transportat de tântari);
- Unele tipuri de interventii chirurgicale vasculare, cum ar fi extirparea venelor sau excizia cicatricilor de arsuri;
- Lipectomie (un tip de interventie chirurgicala pentru îndepartarea grasimii din organism);
- Infectii sau traumatisme la nivelul sistemului limfatic;
- Acumulare de lichid din cauza trombozei venoase profunde;
- Boli care afecteaza fluxul sanguin la nivelul extremitatilor, cum ar fi mâinile si picioarele.
Drenajul limfatic – contraindicatii
Pacientii diagnosticati cu urmatoarele afectiuni nu pot efectua drenajul limfatic:
- Insuficienta cardiaca decompensata;
- Insuficienta cardiaca congestiva netratata (ICC – edem cardiac);
- Inflamatie acuta provocata de germeni patogeni (bacterii, ciuperci, virusuri);
- Insuficienta renala acuta;
- Cancer;
- Tromboza venoasa profunda acuta (TVP).
De asemenea, pacientele însarcinate sau care alapteaza nu pot efectua aceasta tehnica de masaj medical.
Pret drenaj limfatic
Consulta lista completa de preturi cu servicii individuale si oferta cu promotiile fiecarei luni AICI.
FAQ:
Q: Cât de des ar trebui sa faci un mesaj de drenaj limfatic?
A: Pentru un efect pe termen lung sunt recomandate doua, trei sedinte pe saptamâna de drenaj limfatic. Desigur, programul se realizeaza individual, în functie de nevoile fiecarui pacient.
Q: Cât de dureros este masajul limfatic?
A: În timpul masajului limfatic terapeutul va aplica tehnicile de masaj astfel încât pacientul sa nu simta durere. Daca pielea se înroseste sau pacientul resimte dureri intense, atunci procedurile ar trebui sa se opreasca, iar un medic specialist trebuie consultat.
Surse: medicalnewstoday.com, webmd.com, mayclinic.org, oxi-dent.com