Drenaj limfatic – De ce este posibil să ai nevoie de acest tip de masaj

Sistemul limfatic face parte din sistemul circulator și îndeplinește două roluri esențiale în organism: contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și transportă limfa (lichid) din țesuturi în sânge. Astfel, drenajul limfatic este un masaj medical recomandat atunci când pacientul a acumulat lichid în exces în organism, dar și pentru a asigura o circulație sanguină adecvată.
Ce este Drenajul Limfatic
Drenajul Limfatic este un tip de masaj medical specializat pe tratarea sistemului limfatic, parte a sistemului imunitar. Scopul drenajului este de a asigura o circulație sanguină adecvată, dar și un echilibru al fluidelor corporale și al funcțiilor imunitare.
Sistemul limfatic conține vase și ganglioni cu limfă, un amestec de proteine, apă și elemente ale sistemului imunitar. Dispersați în întregul corp, ganglionii limfatici filtrează toate aceste reziduuri. Cei mai mari ganglioni se află în zona gâtului, în zona inghinală și la subraț. Astfel, ganglionii se asigură că limfa ajunge înapoi în venele care transportă sângele spre inimă.
În general, acest tip de masaj limfatic este utilizat de pacienții care au limfedem și când un braț sau picior este umflat. Umflarea este cauzată de lichidul limfatic care s-a acumulat în țesuturile moi, din cauza unor tulburări genetice, leziuni, infecții, tratament împotriva cancerului sau a unei intervenții chirurgicale. Printre simptomele limfedemului se numără durere, decolorarea pielii, umflarea țesuturilor, slăbiciune sau îngroșarea pielii.
Beneficiile masajului limfatic
Masajul limfatic ajută la eliminarea toxinelor din corp, dar efectele sale pozitive sunt multiple:
- În urma masajului limfatic organismul beneficiază de o regenerare fiindcă limfa circulă corespunzător. De asemenea, reziduurile care se află în spațiile interstițiale sunt eliminate mai rapid, iar sistemul imunitar face față mai bine în lupta cu bacteriile sau virusurile;
- Relaxează mușchii datorită tehnicilor de masaj aplicate exclusiv pe o zonă;
- Elimină retenția de apă acumulată în organism și reduce aspectul de picioare umflate;
- Stimulează circulația sanguină când presiunea este aplicată la nivelul venelor periferice, iar pielea se tonifică;
- Are rolul de a reduce celulita, fiind și o modalitate numai bună de remodelare corporală deoarece pielea își menține elasticitatea și aspectul plăcut. Cele mai utilizate metode de remodelare corporală la Anisia Skin & Laser Clinic sunt lipoliza cu laser, lipoliza prin injecție și criolipoliza.
- Reduce inflamația generată de efort, de un accident sau de o intervenție chirurgicală. Drenajul ajută la eliminarea mai rapidă a excesului de lichide, ceea ce duce la ameliorarea inflamației țesuturilor.
Cum se efectuează drenajul limfatic
Tratarea sistemului limfatic prin efectuarea masajului medical se realizează prin două proceduri: drenaj limfatic manual și drenaj limfatic mecanic.
Drenajul limfatic manual
Drenajul limfatic manual presupune o serie de manevre realizate în zona căilor limfatice, dar și unde este localizat edemul limfatic. Rolul lor este de a stimula motricitatea intrinsecă a vaselor limfatice. În plus, ajută la blocarea lichidului format din cauza edemului. Tehnicile de drenaj respectă sensul de circulație a limfei, dinspre zonele periferice către cele apropiate de inimă.
Drenajul manual se încheie după aproximativ 45-60 de minute, intervalul fiind diferit în funcție de nevoile pacientului.
Drenajul limfatic manual nu se poate realiza în cazul în care pacientul se confruntă cu:
- Infecții acute bacteriene în regiunile edematoase;
- Infecții acute virale;
- Tromboză acută, profundă sau superficială;
- Insuficiență cardiacă;
- Alergii cutanate acute care au o intensitate crescută.
Drenajul limfatic mecanic
Drenajul limfatic mecanic, numit și presoterapie, este realizat de un sistem special de compresie utilizând forța hemodinamică și de presiune secvențială asupra lanțului ganglionar, ceea ce facilitează circulația sanguină și elimină lichidul în exces din organism.
În cadrul acestei tehnici sunt folosite camere de presiune individuale care acționează direct asupra țesuturilor și zonelor în care a fost reținută apa.
Drenajul limfatic mecanic ajută la eliminarea celulitei, reducerea elasticității și fermității pielii, detoxifierea organismului și întărirea sistemului imunitar.
Cine poate beneficia de drenajul limfatic
Drenajul limfatic este recomandat pacienților care au acumulat lichid în exces în organism, cauzat de:
- Tratamente împotriva cancerului care implică îndepărtarea ganglionilor limfatici;
- Filarioză (reprezintă infestarea ganglionilor limfatici de către un parazit transportat de țânțari);
- Unele tipuri de intervenții chirurgicale vasculare, cum ar fi extirparea venelor sau excizia cicatricilor de arsuri;
- Lipectomie (un tip de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea grăsimii din organism);
- Infecții sau traumatisme la nivelul sistemului limfatic;
- Acumulare de lichid din cauza trombozei venoase profunde;
- Boli care afectează fluxul sanguin la nivelul extremităților, cum ar fi mâinile și picioarele.
Drenajul limfatic – contraindicații
Pacienții diagnosticați cu următoarele afecțiuni nu pot efectua drenajul limfatic:
- Insuficiență cardiacă decompensată;
- Insuficiență cardiacă congestivă netratată (ICC – edem cardiac);
- Inflamație acută provocată de germeni patogeni (bacterii, ciuperci, virusuri);
- Insuficiență renală acută;
- Cancer;
- Tromboză venoasă profundă acută (TVP).
De asemenea, pacientele însărcinate sau care alăptează nu pot efectua această tehnică de masaj medical.
Preț drenaj limfatic
Consultă lista completă de prețuri cu servicii individuale și oferta cu promoțiile fiecărei luni AICI.
FAQ:
Q: Cât de des ar trebui să faci un mesaj de drenaj limfatic?
A: Pentru un efect pe termen lung sunt recomandate două, trei ședințe pe săptămână de drenaj limfatic. Desigur, programul se realizează individual, în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Q: Cât de dureros este masajul limfatic?
A: În timpul masajului limfatic terapeutul va aplica tehnicile de masaj astfel încât pacientul să nu simtă durere. Dacă pielea se înroșește sau pacientul resimte dureri intense, atunci procedurile ar trebui să se oprească, iar un medic specialist trebuie consultat.
Surse: medicalnewstoday.com, webmd.com, mayclinic.org, oxi-dent.com